Usuarios registrados


Fotja (Fulica atra)

Fotja (Fulica atra)
Comentarios: 0 Pere Tuset

Google Adsense Block

Principal / Astronomía / Protuberàncies solars 1/2

Protuberàncies solars 1/2

Protuberàncies solars 1/2





Image Details

Descripción: Rubí

Havia pujat fotos de protuberàncies solars fetes amb la càmera digital, el telescopi especial, trípode i un adaptador universal (mètode digiscoping) però no n'havia quedat gens content. Aquest mes de juliol per fi m'he decidit a muntar el telescopi en una muntura equatorial motoritzada, que segueix el moviment de la terra, i a fer servir, com a càmera, una webcam que va molt bé per fotografies del Sol, la LLuna i els planetes: La Toucam Pro. He treballat a focus primari del telescopi i també he fet servir una Barlow de x3 (multiplica la distància focal del telescopi x3, és a dir, en aquest cas, de 400 mm a 1200 mm). La tècnica per fotografiar aquest tipus d'objectes, avui en dia, és fer videos d'uns 30 segons, i processar els aproximadament 450 fotogrames (a 15 fotogrames per segon) per obtenir una imatge molt contrastada. Hi ha programes especials per fer això, jo faig servir el Registax http://registax.astronomy.net . Posteriorment es fa servir el Photoshop per acabar de retocar la imatge.

La capa que veiem del Sol és la Fotosfera que està 6000 graus de temperatura i que es considera, per convenció, la superfície solar. Per damunt d'aquesta capa hi ha una capa irregular que és la Cromosfera. En aquesta capa la temperatura és de 20000 graus i a aquesta temperatura l'hidrogen (l'element fonamental del Sol) emet llum d'una tonalitat vermella (coneguda com emissió hidrogen alfa). En aquesta emissió es poden veure la major part de les mostres d'activitat del Sol, entre elles les protuberàncies. En el Sol el magnetisme és constant i fonamental i el responsable de molts dels fenòmens solars. Les protuberàncies solars són núvols densos de material suspesos damunt de la superfície del Sol per bucles de camps magnètics. Poden durar només minuts, com hores o dies.

Les emissions en hidrogen alfa són totalment monocromàtiques en el vermell amb el que les captures surten molt millor en blanc i negre que en colors. Per això utilitzo la Toucam Pro en mode blanc i negre. L'acoloriment que es veu a les fotos es de fals color afegit amb el Photoshop intentant emular les coloracions originals. Quan es fan les protuberàncies es fan servir , per aquest telescopi, exposicions d'1/50 o 1/33 s que saturen la superfície del Sol (de la Cromosfera) amb el que, amb el Photoshop, es crea un eclipsi artificial per destacar només les protuberàncies.

He seleccionat unes quantes protuberàncies i he posat a cada una la data en que es van capturar. Per altra banda he posat, en el centre, una imatge de la Terra a escala per fer-nos idea de les descomunals proporcions de qualsevol cosa en el Sol (el diàmetre d'aquest és d'uns 1300000 kms i el de la terra de 12000).

Són les primeres captures que faig amb aquest sistema i haig de millorar molt. I li haig d'agraïr molt a José Muñoz Reales la seva ajuda i mestratge).

Telescopi PST de Coronado (40 mm de diàmetre), muntura EQ5 motoritzada, Toucam Pro, adaptador.

Registax i Photoshop pels tractaments.
Fecha: 29.07.2007 21:54
Impactos: 1926
Descargas: 1
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 69.1 KB
Envíado por: Francesc Baldrís
Palabras clave: Sol, Cromosfera, Protuberàncies

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

Discussion

Autor: Comentario:
No hay comentarios para esta imagen


Imagen anterior:
Protuberàncies solars 2/2
Siguiente imagen:
Cometa C/2006 VZ13 (LINEAR)