Usuarios registrados


Erythromma lindenii

Erythromma lindenii
Comentarios: 0 joan

Google Adsense Block

Principal / Arqueología / Solsonès / Llanera / Dolmen de la Vila de la Gola de Bous o de la Torre dels Moros de Llanera 4/4

Dolmen de la Vila de la Gola de Bous o de la Torre dels Moros de Llanera 4/4

Dolmen de la Vila de la Gola de Bous o de la Torre dels Moros de Llanera 4/4





Image Details

Descripción: 01-03-2008

Foto de detall de les lloses disposades en estructura radial. La majoria no es veuen ja que estan sota el túmul.

Feia molt anys que volia visitar aquest dolmen, un dels més grans i millor conservats de Catalunya, i més després de veure les fotos del Josep Martin i, per fi, ho he pogut fer.

Dolmen del tipus Galeria Catalana, disposa de 7 lloses a la paret nord, 4 a la sud i una de capçalera. És de dimensions considerables: 2m 35 cm d'alçada a la cambra, 1m 90cm d'amplada i 10m de longitud. les tres lloses de la coberta, en temps moderns, van ser reposades en el seu lloc original. Les lloses estan treballades per que encastin les unes amb les altres i les laterals de la cambra treballades per que les superiors hi descansin bé. L'entrada de la cambra estava tancada amb una llosa amb un forat central que separava el mon dels morts del dels vius. Actualment només queden fragments.

Una de les característiques fonamentals d'aquest dolmen és el túmul molt ben conservat. Les dimensions, segons el autors, van entre els 22 i els 32 metres de diàmetre. Inclou lloses verticals distribuïdes radialment i d'horitzontals que són les que han permès la conservació del túmul.El túmul està fet en 3 plataformes (o pisos). Quan veiem qualsevol dolmen en el que només es veuen lloses hem de pensar en aquest i tenir en compte que túmul s'ha perdut.

Va ser descobert per en Mn. Serra Vilaró el 1916 i les troballes dipositades al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona. El 1972 el professor Joan Maluquer de Motes amb l'Institut d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona van restaurar el dolmen.

Aquest dolmen està en disputa entre els municipis de Llobera (Solsonès) i de Torà de Riubregós (Segarra) ja que, tradicionalment perteneixia al municipi de llobera però en temps moderns el nucli de Llanera ha estat annexionat al municipi de Torà.

Bibliografia,

- "DOLMENS. Itineraris per la Catalunya Central" d'Antoni Mañé i Sabat. Editorial Rafael Dalmau editor. XXXVI premi "Sant Bernat" 2003 de la UEC.

- "Arqueología de Cataluña y Baleares" de Carlos Garrido. Editorial Planeta.

Enllaços,

Itineraris,

En el llibre de l'Antoni Mañé hi ha molts itineraris per trobar dólmens a la Catalunya Central. També és molt interessant l'itinerari "Ruta dels dólmens de Vallferosa" que podem trobar als enllaços de l'establiment de turisme rural La Collita http://www.lacollita.com/rutes/RUTA%20DELS%20DOLMENS.pdf , o a http://www.vallferosa.com/ S'hi poden trobar més itineraris amb altres punts d'interès en aquesta vall.

Respecte les galeries catalanes,

http://es.geocities.com/megalitisme/art3.htm


Nikon Coolpix 4500. A pols.

Nivells, to i saturació, màscara d'enfocament.
Fecha: 10.03.2008 12:15
Impactos: 1992
Descargas: 0
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 82.4 KB
Envíado por: Francesc Baldrís
Palabras clave: Dolmen, de, la, Vila, Gola, Bous, Torre, dels, Moros, Can, Llobera, Llanera, Tora, Riubregós, Solsonés, Segarra

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

EXIF Info

Fabricante: NIKON
Modelo: E4500
Tiempo de exposición: 1/129 sec(s)
Valor de apertura: F/4.7
Velocidad ISO: 100
Fecha de creación: 01.03.2008 12:03:17
Longitud focal: 7.85mm

Discussion

Autor: Comentario:
Pere Monistrol Pujante
Miembro

Fecha de alta: 24.08.2004
Comentarios: 130
SORPRESA ARQUEOLOGICA

No coneixia aquest paratge, realment molt interesant, la llum que vas trobat afegeix misteri a les runes. Gracies per la documentació.
10.03.2008 16:45 Offline Pere Monistrol Pujante pere at fotomonistrol.com