Usuarios registrados


Picapedrer

Picapedrer
Comentarios: 0 Pere Tuset

Google Adsense Block

Principal / Astronomía / Sol complet en la ratlla "alpha" de l'hidrogen

Sol complet en la ratlla "alpha" de l'hidrogen

Sol complet en la ratlla "alpha" de l'hidrogen





Image Details

Descripción: Àger
26-11-2005

Cap de setmana amb pas continu de núvols per damunt de la Vall d'Àger, que va fer que, per les nits, no hi hagués manera de fer res d'una manera contínua entre clariana i clariana. Al dissabte al matí, i amb presses, ja que el Sol era tapat i destapat contínuament pels núvols, vaig intentar fer, per primera vegada, fotos del Sol en que es veiessin, a la vegada, la superfície del Sol i les protuberàncies. Després d'investigar per Internet i coneixent l'experiència d'altres companys, l'exposició havia de ser lenta, al voltant de 1/25 i tancant el diafragma perque el Sol no sortís molt brillant. Això per que faig servir un trípode fotogràfic, sense una muntura amb seguiment (motors). El resultat obtingut no es podrà millorar sino faig servir una muntura amb seguiment i fent ràfegues i després sumant les imatges, permetent guanyar molt més contrast i qualitat (i encara més si fes servir la càmera que faig servir per fotografia astronòmica nocturna). Al menys es veu tot el que s'ha de veure i és un començament.

Per una banda es veuen les protuberàncies, a la dreta del disc, de la meitat cap amunt. Quan aquestes, en comptes de veure's contra el fons del cel, es veuen contra el disc del Sol es veuen negres (per contrast de temperatures), normalment allargades (per això se les anomena "filaments"), o com en aquesta foto més petites i arrodonides. També es veu una fulguració (la taca blanca, al centre, una mica a dalt i a l'esquerra) que són les que provoquen les tempestes solars que tant afecten a les comunicacions. I, també es veu, la "superfície arrugada" del Sol (que no és la superfície del Sol, ja que no estem veient el Sol que es pot veure a simple vista sino la capa superior: La Cromosfera). I una taca, en un dels costats de la fulguració. L'halo vermell al voltant del Sol és llum paràsita, molt difícil d'eliminar.

Si la llum del Sol la fem passar per un prisma (o una xarxa de difracció) aquesta es desconpon en el que s'anomena l'espectre. Aquest està format per tota una banda (horitzontal) de colors amb ratlles brillants i fosques verticals. Aquestes ratlles fosques (d'absorció) indiquen els elements dels que està format el Sol. L'element fonamental en el Sol és l'hidrogen i forma varies ratlles. Una d'elles és la de la ratlla alpha (situada a la part vermella i d'infraroig de l'espectre, per això el color dominant que es veu). Bé, el filtre que porta el telescopi, el que fa és filtrar tot l'espectre excepte una petita franja al voltant de la ratlla en qüestió. Quan més estreta és aquesta franja més qualitat té el filtre (i molt més car, i aquest telescopi és el que han aconseguit que tingui un preu raonable, en comparació a tota la resta). Hi ha filtres fets sobre altres ratlles, com les del calci.

Nikon Coolpix 4500, disparador mecànic (suport casolà).
ISO100, 1/15, f8.3. Enfoc automàtic, mode manual per indicar la velocitat d'obturació i el diafragma, mode macro.

Telescopi PST de Coronado. Ocular Tal (rus) de 25mm (tipus Plösl). Adaptador universal de digiscoping. Trípode Manfrotto 055 nat 3, ròtula 501 Pro.

Nivells, màscara d'enfoc, reenquadrada.
Fecha: 29.11.2005 09:04
Impactos: 2542
Descargas: 8
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 36.2 KB
Envíado por: Francesc Baldrís
Palabras clave: Sol, Protuberàncies, Filaments, Taques, Fulguracions, Àger, Noguera

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

EXIF Info

Fabricante: NIKON
Modelo: E4500
Tiempo de exposición: 1/15 sec(s)
Valor de apertura: F/8.3
Velocidad ISO: 100
Fecha de creación: 26.11.2005 12:11:44
Longitud focal: 27.3mm

Discussion

Autor: Comentario:
Pere Tuset
Administrador

Fecha de alta: 23.08.2004
Comentarios: 756
Espectacular

Espectacular descripcion para los neofitos como yo, y espectacular captura del "REY SOL".

En linea con la filosofia de DigitalNatura.

Felicitaciones

Pere
29.11.2005 22:15 Offline Pere Tuset tusetvp at gmail.com
Ignacio Tapia
Miembro

Fecha de alta: 06.11.2005
Comentarios: 134
Enlluernat...

Hem de parlar més detingudament del cel... tant de dia com de nit...
Per fotografiar el sol, cal fer servir filtres? M'agrada molt mirar cap amunt, tant en la vida "laboral" com em la meva imaginació...
29.11.2005 22:59 Offline Ignacio Tapia ignaciotapia at hotmail.com
Francesc Baldrís
Miembro

Fecha de alta: 29.04.2005
Comentarios: 16028
Mai sense filtre

Si es vol fotografiar el Sol amb telescopi o semblant sempre s'ha de fer servir filtres especials, sino la cremada de retina és instantànea !!!!!!!!!! Es pot fotografiar el Sol amb el telescopi que fas servir per fotografiar ocells, però amb el filtre astronòmic corresponent. Mira't els comentaris que vaig posar a una imatge que vaig enviar amb el títol de "Sol digiscopero", on hi ha més explicacions. A veure si torno a passar pel Delta per poder parlar d'aquest tema i altres.
30.11.2005 07:05 Offline Francesc Baldrís fbaldris at sigmascorpii.com
Francesc Baldrís
Miembro

Fecha de alta: 29.04.2005
Comentarios: 16028
Aclariment

Amb els filtres astronòmics normals la captura que fas del Sol és de la Fotosfera, la capa d'aquest que veiem a simple vista i els filtres, en aquest cas, l'únic que fan és reduir la quantitat de llum que arriva al telescopi en un 99 per cent. Actualment els filtres més econòmics són làmines semblants al paper d'alumini i que s'en van als 64 euros, mirar www.valkanik.com En el cas de filtres espectrals com el de ratlla alpha de l'hidrogen el preu ja es dispara i estem parlant de 675 euros, pel cas del telescopi especial que tinc (fet especial perque sigui econòmic), i els filtres per afegir a un telescopi normal comencen als 1335 euros. Ja pujaré algunes captures de telescopi normal amb filtre normal i del telescopi especial.
30.11.2005 07:17 Offline Francesc Baldrís fbaldris at sigmascorpii.com


Imagen anterior:
Bona nit...
Siguiente imagen:
Meteorit Campo del Cielo