Usuarios registrados


Cadernera i neu

Cadernera i neu
Comentarios: 1 Eric Thibout

Google Adsense Block

Principal / Castillos, Ermitas e Iglesias / Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei

Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei

Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei





Image Details

Descripción: Capturada el 09-08-09, a Escala Dei, terme municipal de la Morera de Montsant, el Priorat.
Reflex digital EOS 1D , òptica EF 100-400 f/4.5-5.6l, manual i a pols.
Retallada amb Adobe Photoshop, 7

Esplendor
Durant set segles, la cartoixa va travessar èpoques de gran esplendor. Els monjos feren poblar els camps, construir molins, difongueren el conreu de les vinyes. El Prior podia exercir justícia i era el batlle general dels pobles de la zona centre de l'actual comarca, que coincideixen aproximadament amb els de la Denominació d'origen vinícola Priorat.
Cartoixa d'Escaladei
La cartoixa va destacar per la seva riquesa. L'extens patrimoni, que englobava moltes possessions territorials, amb el domini directe sobre els pobles de la comarca i les propietats rústiques, caps de bestiar –sobretot cavalls–, censos de tota mena i altres béns, van fer que fos considerada la cartoixa més rica de l'anomenada província cartoixana de Catalunya (formada pels territoris d'Aragó, Catalunya, València i les Balears).
Escaladei va participar activament en la fundació de les cartoixes de Sant Pol de Mar (1269) i Valldecrist (1385) a Catalunya, de Nostra Senyora de les Fonts (1507) a l'Aragó, i de les cartoixes d'El Paular (1390) i Miraflores (1442) a Castella. Una cartoixa anomenada també Escaladei, prop d'Évora a Portugal, que fou la primera cartoixa portuguesa (1585), també té origen en cartoixans procedents de la del Priorat. Els drets d'Escaladei no només s'estenien pel Priorat sinó també a d'altres pobles del bisbat de Tarragona, Barcelona, LLeida i Urgell, a més de les cases-procura de Barcelona, Tarragona, Lleida, Tortosa i Reus.
Escaladei inicià una època de decadència després de la pesta negra que els monjos compensaren amb l'adquisició de noves terres al segle XV. El 1452 és suprimit el monestir cistercenc de Santa Maria de Bonrepòs i Escaladei n'aconseguí la seva propietat, fet que va comportar plets amb els cistercencs de Santes Creus fins que més endavant es va sentenciar la divisió dels béns de Bonrepòs entre els dos monestirs.
En aquell temps, el Prior de la cartoixa d'Escaladei era senyor només en certa manera del pobles que ara s'anomenen priorat, donar que només tenia dret a cobrar els delmes pertanyents a l'església , atès que eren senyors d'aquest territori els ducs de Cardona, de manera que el 1626 encara no existia el nom de Priorat. És a partir del dia 27 de gener de 1627 quan els ducs de Cardona van fer escriptura a Barcelona mitjançant la qual venien la senyoria que posseïen dels pobles de la Morera, Poboleda, Torroja, Gratallops, la Vilella Alta, Porrera, terme de Masmorell i la Gambosa, pel preu de 7.500 lliures catalanes, a favor dels priors del convent d'Escaladei. Des d'aquella data, els priors van ser senyors per complet de l'esmentat territori i quedà constituït l'actual Priorat.

Cartoixa d'Escaladei - Viquipèdia
Fecha: 26.03.2010 19:17
Impactos: 1786
Descargas: 0
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 93.4 KB
Envíado por: Josep Martin
Palabras clave: Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

Discussion

Autor: Comentario:
Francesc Baldrís
Miembro

Fecha de alta: 29.04.2005
Comentarios: 16028
Molt maca

Molt maca la composició amb els diferents arcs de l'entrada i els xiprers. Felicitats per la captura.
26.03.2010 20:31 Offline Francesc Baldrís fbaldris at sigmascorpii.com


Imagen anterior:
Castell-d'Orcau