Usuarios registrados


Cetraria chlorophylla (=Tuckermannopsis chlorophylla)

Cetraria chlorophylla (=Tuckermannopsis chlorophylla)
Comentarios: 1 atomasvidal

Google Adsense Block

Principal / Astronomía / Al voltant d'Orió

Al voltant d'Orió

Al voltant d'Orió





Image Details

Descripción: Àger
25-03-2006
Cap a les 9 de la nit.

Aquesta fotografia està feta amb la Coolpix aprofitant que si es posa la càmera en mode d'una sola imatge (és a dir, no contínua) es poden fer exposicions de fins a 5 minuts (mantenint el disparador apretat). Ara, això suposa fer servir un trípode i un disparador electrònic, o de cable, per evitar vibracions. Ara, no es poden fer més de 25 segons (contant un 50mm dels objectius de reflex química, per més milímetres menys temps) si no es volen els estels moguts (per la rotació de la terra). A més, a l'engegar l'exposició més val tenir alguna cosa al davant de l'objectiu, aguantada amb la mà, i un cop passades les vibracions destapar i començar a contar (o fer servir un cronòmetre o semblant). Un cop acabats els 25 segons tornar a tapar (sempre sense tocar la càmera) i aleshores acabar l'exposició. La càmera enfocada a l'infinit. En això les reflexs digitals són molt millors, que les compactes, ja que els visors són molt més bons i els estels es veuen perfectament. A la coolpix no veia absolutament res i la pantalla no servia per res amb el que enquadrava a ull.

Per cert, les reflexs digitals (en especials les Canon) són molt bones per Astronomia i en exposicions de 3 a 5 minuts (sumant-ne varies), acoblades a un telescopi amb seguiment, donen resultats espectaculars. Amb les reflexs químiques això s'aconseguia amb exposicions d'una a una hora i mitja. Les reflexs digitals no pateixen el problema de la reciprocitat que tenien les químiques (pèrdua de sensibilitat a l'allargar-se una exposició).

A la fotografia podem veure la constel·lació d'Orió, una de les més espectaculars i que presideix els cels d'hivern. A l'enllaç http://ca.wikipedia.org/wiki/Ori%C3%B3_(constel%C2%B7laci%C3%B3) podeu veure un mapa que us ajudarà a identificar el que es veu a la imatge. A baix a l'esquerra hi ha l'estel Sirius que és la més brillant del cel i que forma part d'una constel·lació que representa un dels 2 gossos que acompanyaven al gegant Orió. En el cel Orió lluita contra el brau (la constel·lació Taurus del zodíac) amb el seu escut i la seva espasa. A més, pel moviment del cel, el brau retrocedeix contínuament a l'atac d'Orió.

La foto inclou molts estels molt brillants com Betelgeuse, Bellatrix, Rigel, Sirius, Aldebaran formant una de les estampes més impressionants del cel.

Els tres estels que es veuen alineats en línia recta formen el Cinturó d'Orió, també conegudes com Les Tres Maries. Els tres estels que en diagonal apunten a Les Tres Maries formen la beina de l'espasa d'Orió i la del mig no és en veritat un estel sino una de les nebuloses més impressionants del cel. Les Tres Maries i la beina de l'espasa formen l'imatge (l'asterisme) d'un mirall rectangular amb mànec.

A l'imatge es veuen núvols als quals els 800 ASA i la poca lluminositat els fa aparèixer amb molt de soroll. En teoria la Coolpix resta una imatge del soroll que genera en el temps d'exposició i té una funció de tractament anti-soroll, però no ho veig clar. L'ideal és fer l'exposició i una altra amb la càmera tapada (així només registra soroll) que es resta de la exposició bona. Tinc aquestes imatges i si aquest procés aconsegueix una imatge millor ja la pujaré.

És el tipus de fotografia astronòmica més fàcil de realitzar i a l'abast de tothom.

Per cert, si veieu aquesta foto contra un fons fosc (el blanc d'aquestes pàgines apaga la foto) veureu molts més estels i detalls.

Els estels es veuen una mica allargats ja que, en realitat, em vaig passar una mica dels 25 segons al contar sense ajuda tecnològica.

Nit de núvols que anaven passant, deixant clarianes.

Espero que la veieu igual que jo la veig (el cel el veig negre amb els estels). Si no veieu el cel negre és que tenim els monitors configurats diferent.


Nikon Coolpix 4500.
ISO800, 25 segons (contant-los), f2.6. Mode manual, enfoc a l'infinit. Trípode. Disparador dels clàssics amb suport casolà.

Cap tractament ni reenquadrament.
Fecha: 26.03.2006 22:57
Impactos: 2245
Descargas: 4
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 71.8 KB
Envíado por: Francesc Baldrís
Palabras clave: Orió, Sirius, Rigel, Betelgeuse, Bellatrix, Aldebaran, Les, tres, Maries, Mirall, de, Venus, Àger

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

EXIF Info

Fabricante: NIKON
Modelo: E4500
Tiempo de exposición: 31.5 sec(s)
Valor de apertura: F/2.6
Velocidad ISO: 800
Fecha de creación: 25.03.2006 21:39:07
Longitud focal: 7.85mm

Discussion

Autor: Comentario:
Pere Tuset
Administrador

Fecha de alta: 23.08.2004
Comentarios: 756
Impresionante

la explicacion de esta captura.Hace rato que me la miro y....(Me he perdido en el espacio).

Felicidades por la captura y por la explicacion.

Pere
27.03.2006 19:57 Offline Pere Tuset tusetvp at gmail.com


Siguiente imagen:
Fulgurita