Principal / Astronomía / Observatori astronòmic prehistòric de La Pola (Sant Llorenç de Munt) 2/2
Observatori astronòmic prehistòric de La Pola (Sant Llorenç de Munt) 2/2
Image Details
Descripción:
Sant Llorenç de Munt
06-06-2006
En aquesta composició es pot veure, a l'esquerra, una foto de la panoràmica, des de la part superior de l'observatori. A la dreta, la plataforma de pedra amb els forats (7) per posar-hi les estaques. La foto de la dreta s'hauria de girar una mica cap a la dreta per estar ben al·lineada.
Estaques posades en els forats permeten les següents observacions,
- Quan el Sol passa pel meridià (és a dir, just al Sud, les ombres fetes per les estaques 1 i 2 es superposen i marquen exactament la línia Nord-Sud.
- Des d'aquest lloc la posta de Sol ,al Solstici d'hivern, es produeix darrera de Montserrat, a prop de l'Ermita de sant Joan a 900 metres d'alçada i 13 kms de distància. Mirant, des de l'alineació de les estaques dels forats 1 i 5, es pot veure el moment de l'ocàs que el disc solar queda tangent a la part exterior dreta dels pals.
- Les alineacions dels forats 2 i 4 i les dels 6 i 7 donen les posicions interna i externa de la Lluna, a l'estiu, respecte el Solstici d'hivern.
Falta lloc on donar més explicacions, però amb aquestes estaques els habitants de la prehistòria podien saber els moments importants del cicle d'un any.
El coneixement de l'existència de l'observatori i les dades d'alineacions (i altres) les dec als meravellossos i interessantíssims llibres d'en Amador Rebullida i Conesa.
Per més informació i aclaracions recomano els llibres,
- "EL SANTUARI LUNI-SOLAR DE LA POLA" d'en Amador Rebullida i Conesa, de l'Editorial Ègara.
- "ASTRONOMIA Y RELIGIÓN EN EL NEOLÍTICO-BRONCE" d'en Amador Rebullida i Conesa, de l'Editorial Ègara.