Usuarios registrados


Pioc salvatge 3/3 (Otis tarda)

Pioc salvatge 3/3 (Otis tarda)
Comentarios: 1 Arnau

Google Adsense Block

Principal / Astronomía / Nebulosa anular de Lira (M57)

Nebulosa anular de Lira (M57)

Nebulosa anular de Lira (M57)





Image Details

Descripción: 28-07-2006
Àger

La Nebulosa anular es troba a uns 2300 anys llum de nosaltres a la constel·lació de La Lira, tocant a la Via Làctia. Te unes dimensions de 0.9 anys llum, encara que te un halo extern (no visible a la foto) que s'exten fins a 2.4 anys llum.

Aquesta nebulosa és el resultat de que un estel semblant al nostre Sol expulsés les parts externes, en una fase avançada de la seva vida, creant aquest envoltori en forma d'anell (no en forma d'esfera) que s'expandeix a una velocitat de 20 a 30 kilòmetres per segon. Es creu que la nebulosa es va formar fa de 6000 a 8000 anys i es creu que l'estel es començarà a refredar aviat, iniciant una etapa de la seva vida com a nana blanca.

Aquest tipus de nebulosa s'anomena nebulosa planetària. L'origen d'aquest nom és que vista a través d'un telescopi, amb pocs augments, té l'aspecte d'un petit disc planetari.

La nebulosa te unes dimensions aparents d' 1.4 x 1 minuts d'arc.

La nebulosa va ser descoberta per Antoine Darquier de Pellepoix al 1779 pocs dies abans que la trobes Charles Messier i la inclogués en el seu catàleg. Va ser la segona nebulosa planetària descoberta. L'estel central va ser descobert per Friedrich von Hahn el 1800.

Molt a la vora de la nebulosa (una mica adalt i a l'esquerra) es veu una galàxia molt petita IC1296, que és una espiral barrada. S'hi veuen dos braços espirals que, en comptes de començar al seu centre, ho fan a partir dels extrems d'una barra que creua el centre de la galàxia. Aquesta galàxia la veïem tant petita per que està a una distància de 200 mil·lions d'anys llum !! És a dir, tenim una nebulosa que està a uns 2300 d'anys llum i una galàxia a 200 mil·lions d'anys llum, el que vol dir que veiem 2 objectes on la llum que ha creat la foto va partir fa 2300 anys de la nebulosa i 200 mil·lions d'anys de la galàxia, és a dir, estem veient 2 objectes en 2 moments diferents del passat (i molt separats en el temps !!). És, per mi, un dels aspectes més fascinants de l'Astronomia, el fet que tots els objectes (inclosos els estels) els estem veient en moments diferents del passat. Com a exemple el Sol que veiem, en un moment donat, és el de fa 8 minuts, que és el temps que la llum que surt del Sol tarda en arribar a nosaltres. La lluna que veïem és la d'1 segon abans. És a dir, quan més lluny està de nosaltres un objecte més en el passat l'estem veïent.

Espero que en els vostres monitors es vegi ben fosc el fons de la fotografia. Us recomano baixar-la i veure-la contra un fons fosc.

Telescopi: Newton Sky-Watcher de 200mm de diàmetre a f5. Montura Super Polaris. Skysensor 2000PC.

Càmera: Starlight Xpress MX-916USB
Suma de 27 imatges de 60s cada una (equivalent a fer una exposició de 27 minuts). Exposicions fetes entre les 4 i 3/4 de 5 de la matinada del divendres al dissabte.

Processat amb AIP for Windows (Astronomical Image Processing for Windows).
Fecha: 02.08.2006 08:41
Impactos: 2445
Descargas: 3
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 77.4 KB
Envíado por: Francesc Baldrís
Palabras clave: Nebulosa, anular, planetària, M57, Lira, Lyra

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

Discussion

Autor: Comentario:
No hay comentarios para esta imagen


Siguiente imagen:
Lluna