Usuarios registrados


ánec collverd (Anas platyrhynchos)

ánec collverd (Anas platyrhynchos)
Comentarios: 1 rcasafont

Google Adsense Block

Principal / Otros / Sepultura tallada en granit, Dorres

Sepultura tallada en granit, Dorres

Sepultura tallada en granit, Dorres

Image Details

Descripción: Foto feta el dia 23 de març del 2008 davant la porta de l'esglesia de Sant Joan de Dorres, a l'Alta Cerdanya, França.

Les pedres sepulcrals ("dalles" en francés) a un poble de picapedrers com Dorres eren tallades a consciència, tot la duresa de la matèria prima, el granit.

Aquesta pedra ens diu moltes coses. Es tracte d'un granit un pel alterat, procedent de boles de granit metereoritzades a l'intempèrie, procedents de morrenes de glaciar. Això és un truc que també empreen els escultors, ja que és més fàcil esculpir el granit. El granit totalment sa fa rebotar les escarpes de ferro.

La sepultura està escrita en català, no en francés, el que demostra que no hi ha que oblidar mai que la Catalunya Nord com el seu nom indica és Catalunya.

Les formes i la llenga són pròpies del segle XiVIII quan es vàren crear els primers obradors de picapedrers a la zona.

Cal dir que l'ofici de picapedrer era considerat un ofici noble, tot que molts picapedrers eren "maçons" (paletes)reconvertits.

Assolir la talla d'aquestes lletres només amb punter i martell no és gens fàcil i vol molt d'ofici.

També sorprèn la tomba a l'entrada de l'esglèsia. No sé com interpretar-ho, si com un simbol d'humiltat al estar trepitjat per tothom, o de notorietat perquè tothom podia llegir el nom familiar.

Armand Tomás Vidal

Nikon Coolpix 4.500, a pols.

Autoeye, PH i Editor HTLM
Fecha: 25.03.2008 20:40
Impactos: 1425
Descargas: 0
Puntuación: 0.00 (0 Votos)
Tamaño de archivo: 54.2 KB
Envíado por: atomasvidal
Palabras clave: Picapedrers, dalles, pedres, sepulcrals, talla, de, pedra, taille, pierre, granit, Dorres, Sant, Joan, Catalogne, Nord, Alta, Cerdanya, França.

Prodigy 4image Theme by Moxet Khan

Discussion

Autor: Comentario:
Francesc Baldrís
Miembro

Fecha de alta: 29.04.2005
Comentarios: 16027
Molt bona

Molt interessant tot el que expliques. Abans o després, sempre trobem tombes de pedra a l'entrada, o dins de l'esglèsia, i els teus comentaris hi afegeixen molt de valor a aquestes troballes i des de un punt de vista que no és l'habitual, ja que normalment es parla dels ocupants de les tombes i no dels artesans que les van esculpir.
26.03.2008 07:08 Offline Francesc Baldrís fbaldris at sigmascorpii.com