Descripción: |
Capturada el 03-05-08, a Mur, Pallars Jussà.
Canon EOS 1D Mark III, òptica Canon EF 85mm f/1.2l II USM, manual i a pols
És a dir, cal relacionar-lo més amb el feudalisme que amb la funció de vigilar la frontera. Per què? Doncs perquè la serra del Montsec ja oferia una protecció considerable, i, a més, el senyor del castell, Arnau Mir de Tost, va ser el primer en travessar la frontera i conquerir Àger; amb la qual cosa la frontera es va desplaçar molt més al sud.
Documentat des del 969, el castell va pertànyer, primer, als comtes de Pallars i, més endavant, en la seva època més "esplendorosa", als Mur. És una de tantes històries de canvi de mans de grans poders, entre nobles i a partir de casaments, herències i pactes inverosímils.
En aquest cas, al 1055 Ramon V del Pallars Jussà l'hi cedeix a Arnau Mir de Tost com a dot per casar-se amb la seva filla. I Arnau Mir de Tost va treure'n força profit d'aquest "premi" pel seu matrimoni. El seu territori va créixer de tal manera que aviat s'hi van afegir més fortaleses; els castells de La Guàrdia, Estorm, Moror, l'Alzina i Puigcercós, van passar a formar part, així, del patrimoni d'Arnau Mir de Tost.
Poderós però no immortal, Arnau Mir va lliurar, al morir, les seves possessions a la seva filla Valença, esposa del comte Ramon V. A partir d'aquí, les següents generacions continuarien fent créixer el patrimoni heretat. |